Sagan opäť na stupni víťazov. V 4.etape TdF skončil na treťom mieste

05.07.2016 Celý región

Limoges 5. júla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil tretie miesto v utorňajšej 4. etape Tour de France a obhájil žltý dres pre lídra celkového poradia. Z triumfu sa tešil jazdec stajne Etixx-QuickStep Marcel Kittel, ktorý sa presadil v hromadnom špurte pelotónu a cieľ najdlhšej 237,5 km dlhej etapy zo Saumuru do Limoges zvládol v čase 5:28:30 h. O jeho milimetrovom triumfe pred domácim Byranom Coquardom (Direct Energie) rozhodla až cieľová fotografia.
 
Organizátori si v utorok pripravili na pelotón najdlhšiu trať celého programu 103. ročníka legendárnych pretekov s dĺžkou 237,5 km a jednou vrchárskou prémiou 4. kategórie Côte de la Maison Neuve 55 km pred cieľom. Etapa bola opäť určená najmä pre špurtérov, no keďže posledných 500 metrov bolo do kopca s priemerným 5% sklonom, záver sľuboval zaujímavý priebeh.

Utorňajší únik sa formoval oveľa dramatickejšie ako deň predtým. Ako prvej sa podarilo odtrhnúť sedmičke pretekárov. Viacero tímov však nebolo spokojných, že vpredu nemá svojho zástupcu a tak ju pelotón za pár kilometrov vysokým tempo stiahol späť. Po ďalších márnych pokusoch prišiel úspešný atak štvorice Oliver Naesen (IAM Cycling), Alexis Gougerard (AG2R-La Mondiale), Markel Irizar (Trek-Segafredo) a Andreas Schillinger (Bora-Argon18). Ich náskok sa vyšplhal nad päť minút a to sa už na čelo hlavného balíka presunuli tímy s ambíciami na etapové vavríny vrátane Saganovho Tinkoffu. Pelotón začal zvyšovať rýchlosť až po občerstvovacej fáze a 100 km pred cieľom skresal náskok štvorice na tri a pol minúty. Jedinú rýchlostnú prémiu v Le Dorat na 170. kilometri vyhral Schillingen pred trojicou kolegov z úniku. Špurt pelotónu získal Sagan a pripísal si 11 bodov do súťaže o zelený dres. Za ním skončili Kittel, Cavendish i Greipel, no očividne nešli úplne naplno.

Náskok úniku s približujúcim sa cieľom rýchlo klesal. Na konci ostal na čele len Irizar, ktorého balík pohltil asi šesť kilometrov pred cieľom. Pelotón viedli "vláčiky" Lotta, Sky a Tinkoffu. Sagan si držal dobrú pozíciu a v záverečných stovkách metrov sa dostal aj do čela, no nakoniec ho zdolali Kittel a Coquard.
 
Tour de France - 4. etapa:

(Saumur - Limoges, 237,5 km)
1. Marcel Kittel Nemecko Etixx - Quick-Step 5:28:30 h
2. Bryan Coquard Francúzsko Direct Énergie
3. Peter Sagan SR Tinkoff
4. Dylan Groenewegen Holandsko LottoNL-Jumbo
5. Alexander Kristoff Nórsko Kaťuša
6. Sondre Holst Enger Nórsko IAM Cycling všetci čas víťaza

Priebežné celkové poradie po 4. etape (žltý dres):
1. Peter Sagan SR Tinkoff 20:03:02 h
2. Julian Alaphilippe Francúzsko Etixx - Quick-Step + 12 s
3. Alejandro Valverde Španielsko Movistar + 14 s
4. Warren Barguil Francúzsko Giant-Alpecin
5. Chris Froome V. Británia Sky
6. Roman Kreuziger ČR Tinkoff všetci + 18 s

Bodovacia súťaž (zelený dres):
1. Peter Sagan SR Tinkoff 147 b
2. Mark Cavendish V. Británia Dimension Data 142 b
3. Marcel Kittel Nemecko Etixx - Quick-Step 137 b
4. André Greipel Nemecko Lotto Soudal 87 b
5. Bryan Coquard Francúzsko Direct Énergie 83 b
6. Alexander Kristoff Nórsko Kaťuša 56 b
 

Vyberte región